LIES VERDENIUS - HOME > OVER MIJN WERK
kunstwerk
De natuur is altijd het uitgangspunt van mijn werk en ik teken de vormen meestal nauwkeurig na op lithosteen. Soms ontstaan er ook abstracte vormen, waarin de figuratieve elementen zijn gevat, zoals bij de verwerking van landkaarten, planten, schelpen en fossielen.

Schelpen inspireren en intrigeren mij al erg lang, net zoals stenen. Voor mij zijn ze een metafoor voor de gelaagdheid van de tijd - aardlagen - groeilijnen - historische tijdperken. Soms zijn de schelpen zo afgesleten en versteend, dat ze fossiel lijken geworden; ik fantaseer dan over alle wereldzee├źn waar ze al in de loop der jaren hebben rondgezworven.
Misschien dat ik hierdoor ook zo'n sterke band heb met de techniek van de lithografie: de stenen, waarop ik teken en waarvan ik druk, zijn afkomstig uit miljoenen jaren oude steenlagen (N.B. sedimenten van schelpen) en het heeft iets aards om daarop te werken.

Regelmatig geeft een serie litho's aanleiding tot het maken van een zgn. kunstenaarsboek: Kleinschalige ambachtelijke uitgaven met originele afdrukken van steen en teksten, die uit lood met de hand gezet en gedrukt zijn in een beperkte oplage.
Het bindwerk en de omslag zijn ook een wezenlijk onderdeel van het geheel en sluiten iedere keer aan bij het thema van de inhoud, zoals ik b.v. bij de serie "13 SURIMONO" gekozen heb voor een mapje met een schelp als sluiting.

Het is heel prettig om de prenten in de hand te hebben - het papier te voelen - de inkt en de moet van de letter. Het bekijken van een boek is een totaal andere ervaring als het bekijken van een ingelijste prent aan de muur.

Mijn laatste werken zijn zgn. rubbings of afwrijvingen van bomen: zowel de dwarsdoorsnede, waar de jaarringen te zien zijn, als het schors. Deze afwrijvingen zijn gemaakt met krijt en inkt. Onderaan zijn Japanse karakters gedrukt van begrippen als levenscyclus, groei, boomkern, kettingzaag en levensloop.
In deze techniek zijn ook de boeken De BIJL/The AX en De SPECHT gemaakt.

Alle werken ademen een sfeer van verstilling en harmonie.
U kunt mijn werk op mijn atelier komen bekijken en natuurlijk op mijn tentoonstellingen; kijk hiervoor op de agenda.